lundi 12 mars 2007

de la Cristina, despre mancarea sanatoasa

In seara asta, am primit mesaj de la verisoara Cristina. Mesajul ei m-a topit, pur si simplu. Ce de timp si-a luat ea, ca sa-mi scrie toate lucrurle acestea! Foarte folositoare! In orice caz, am intentia sa le FOLOSESC. Si-mi dau seama ca am cateva lucruri capitale de schimbat. De exemplu, uleiul care se poate adauga doar la sfarsitul prepararii mancarii.
...si toate astea - de ce? Pentru ca, asa cum ii spuneam in seara asta lui Doru, chiar daca nu vom trai 100 de ani, macar anii pe care ii vom trai sa-i traim bine, nu sa caram boli in spate - pe cat posibil...!
Asadar, iata mesajul:

Draga Viorica,

Ma bucur enorm ca adresele pe care ti le-am sugerat v-au fost folositoare. Virgil Stroescu e doctor endocrinolog, [...]

Imi pare tare rau de ce mi-ai spus de Doru. Imi amintesc ca acum cativa ani cand am facut noi turneul acela European (ce frumos a fost), si Ari avea probleme cu colesterolul, si i-am trimis o carte despre ce fel de alimente sa manance, numita "Pofta buna". Daca mai luati legtura cu el, si in caz ca a terminat de citit cartea, si o mai are, puteti sa il rugati sa vi-o imprumute. Are tot felul de sfaturi de ce legume si fructe sa mananci, care e aportul lor nutritiv. E sistematizata in functie de vitamine, minerale, grasimi. Si la fiecare vitamina in parte iti prezinta o gama variata de fructe sau legume care contin respectiva vitamina.

Avocado, este foarte bun in a te ajuta sa scazi nivelul colesterolului. Contine colesterol bun (HDL),care il da afara pe cel rau (LDL).

Ma intrebi daca noi suntem pur vegetarieni, fara a ne atinge de produse animale. Inainte de a ma casatori cu Catalin, si cativa ani dupa, am fost vegetariana pura, fara a ma atinge nici de branza nici de unt , nici de alte produse lactate. Ouale nu mi-au placut de cand eram mica, deci nu simteam mare pierdere pt. lipsa lor din alimentatie, carnea nu-mi facea mare placere, si nici pestele. Cand am ramas gravida cu MaryAnne, Catalin a inceput sa imi cumpere branza de vaci, iaurt... pt. ca sa avem un copil cat mai sanatos, mentalitate cu totul gresita. Stiam ca nu sunt bune, si cu toate astea am inceput sa le consum, de frica sa nu risc ceva, si uite asa.... am ajuns sa am kilograme peste greutatea mea normala, de care nu mai pot scapa acum. De la 45 de kg. cate aveam inainte de a fi gravida, am ajuns la 70 kg inainte sa nasc.... Vreau sa ma intorc la vechiul meu stil de viata, bogat in fructe si legume, ca asta e cel mai bun, cel mai sanatos. In plus de asta nu mancam mai mult de 2 mese pe zi, si intre ele nu ma atingeam de nimic. Nici un snak nici macar o fructa, nimic. Se stie ca pt. a-ti mentine sanatatea nu e bine sa consumi nici un fel de aliment intre mese. Apa simpla e cea mai buna fara nimic adaugat in ea pt. a-i schimba gustul, culoarea, samd. Ea curata organismul de toate toxinele si rezidurile. E ca si cum ai incerca sa speli o haina. Cel mai bine o speli cu apa limpede si curata. Am fost tare disciplinata. Tre sa ma redisciplinez...

Nu stiu din pacate nici o adresa pe net cu retete vegetariene. Am cateva carti cu retete vegetariene, dar cand gatesc, folosesc mai mult imaginatia proprie....

Exista mai multe variante de a gati legumele.
A) Una dintre ele e de a le fierbe in apa cu sare si a adauga tot felul de sosuri la sfarsit
B) Alta e de a folosi ceapa si bulion
C) Coapte la cuptor
D) Sos alb. (lapte de soia de gatit, ulei si faina). E de preferat sa se foloseasc mai putin, pt ca in procesul de ingrosare a sosului, inevitabil acel ulei fierbe un pic si devine toxic....


Aproape Orice leguma pe care vreau sa o gatesc, mai intai toc ceapa si o pun la fiert in apa (nu in ulei), pana se moaie un pic, si apoi adaug leguma respectiva pe care vreau sa o gatesc.

Ciupercile
1kg ciuperci
2-3 cepe
1-2 catei usturoi
2 ardei grasi rosii
bulion, sau tomato paste sau rosii proaspete decojite
sare
ulei de masline presat la rece (cold pressed)
cimbru, sau foi de dafin, patrunjel

Spal ciupercile fara a le curata pielita de deasupra. Le toc coditele mai intai (folosesc si coditele care dau un special flavor la mancare, si care sunt f. gustoase), le pun la fiert cu ceapa, si cu un pic de sare (sau vegeta, sau ce prafuri de sarat folosesti tu). Intre timp cand s-au muiat, adaug palariile de la ciuperci, si ardeiul tocate. Le las sa se moaie, dupa care adaug bulionul( sau tomato paste sau rosii proaspete decojite) si usturoiul tocat marunt. Dupa ce a fiert si bulionul cu usturoiul, adaug spiceurile (cimbru, sau foi de dafin, patrunjel), si dupa ce am inchis focul adaug ulei de masline. Dupa schema asta fac cam toate mancarurile care contin bulion.

Uleiul de masline e cel mai bun, si previne cancerul mamar si alte cancere. Ca sa fie cu adevarat bun tre sa fie presat la rece. Este un ulei f. instabil, care nu rezista la temperaturi ridicate, si devine toxic, prin fierbere sau prajire. De aceea e f. important sa nu fie rafinat ci presat la rece. Celelalte uleiuri, ca cel de floarea soarelui, de soia, canola, si alte uleiuri, sunt toxice prin procesul de rafinare. Ca sa poata fi extrase aceste uleiuri sunt supuse la temperaturi f. ridicate, si e ca si cum ar fi deja prajite, de fapt sunt prajite.....

Fasole verde pastai

Varianta A)

1kg Fasole curatata spalata,
2-3 cepe
bulion,
2-3 catei usturoi
sare
patrunjel verde

ceapa taiata si pusa la fiert cu un pic de sare. Dupa ce se moaie un pic, se adauga fasolea verde, dupa ce si aceasta se moaie un pic se adauga bulionul si usturoiul. Cand sunt fierte se stinge focul si se adauga uleiul de masline si patrunjelul.

Varianta B)
Aceeasi fasole verde pastai se poate fierbe cu putina sare si dupa ce se raceste sa se faca salata de fasole verde cu mujdei de usturoi.

Cartofii
Se pot gati intr-o multitudine de feluri.

Varianta 1)

Una dintre ele este de a-i decoji si taia cubulete, si de a-i fierbe cu putina sare sau vegeta. Dupa ce sunt fierti se adauga usturoiul tocat marunt, se lasa un pic sa se moaie si usturoiul si sa isi mai piarda din iutime, si apoi se adauga uleiul.

Varianta 2)

Celalata varianta e cu ceapa si bulion ca la reteta de mancare de ciuperci, fara a se adauga usturoi, ci o foaie de dafin. Mama mea obisnuia sa puna si un pic de telina si morcov, dar mie nu-mi placea si ca atare nu le adaug si pe acestea.

Varianta 3)

Cartofi fierti in coaja.
Salata de cartofi care original se face numai cu ceapa si masline, noi (Catalin &I) am diversificat-o si adaugam la ea si rosii, ardei castraveti, salata verde, avocado, pe langa traditionala ceapa si masline. Este o mancare usoara si hranitoare, care pica bine mai ales seara, cand e recomandat sa nu se manance mai nimic. Usor de spus, greu de facut, mai ales ca seara e singurul timp din zi cand putem manca impreuna...

Varianta 4)

Cartofi copti in coaja.
Cea mai usoara si mai buna, pt ca frumosul cartof isi pastreaza toate sarurile si nu se pierde nimic prin fierbere.
Dupa ce s-au copt, obisnuim sa ii scobim din coaja si sa ii facem ca un fel de piureu, cu sare si ulei de masline. Daca preferati margarina in loc e ulei, e OK , dar din pacate margarina pt. a fi emulsifiata si transformata din ulei lichid in solid se hidrogeneaza, si prin procesul de fabricare, devine cam toxica si cancerigena.... Puteti adauga branza Mozarella, (sau alt cascava)l, rasa pe deasupra cartofului, sau alta branza, in caz ca nu a-ti renuntat la branza deja... Cartofii copti sunt tare gustosi (cel putin asa ii gasim noi) si usor de facut si de digerat as well.

Mi-a venit in minte prazul
2-3 bucati de Praz
un pumn de masline negre (atentie la samburi cand mancati)
bulion (toamto paste)
ulei
sare
cimbru

Se toaca in rondele groase cat degetul, se pune la fiert cu un pic de apa si vegeta sau sare. Dupa ce s-a fiert se adauga pasta de rosii si maslinele( de preferat negre), cand si aceastea au dat un clocot adaugi uleiul si iei de pe foc mancarea.

Mai sunt o gramada de alte variante de mancaruri vegetariene.... schema cu ceapa si bulionul poate fi folosita la prepararea mancarii de dovlecei, de vinete, si asa mai departe.

Daca ai in minte o leguma, si nu iti vine in cap o reteta, spune-mi si poate stiu eu. Nu promit insa sa am toate raspunsurile dar ma voi stradui.

Te pup,
Cristina
--------------Mesaj initial---------------
In urma cu vreo 2 ani, Doru a descoperit intamplator ca are un pic mai mult colesterol decat nivelul recomandat. Dar nu prea a crezut ca este adevarat, pt ca nu ni se parea ca hrana noastra e bogata in ceea ce ar produce colesterolul. Drept pt care, in urma cu aproape un an, a refacut analize de sange. Printr-un concurs de imprejurari despre care nu-ti povestesc aici pt ca nu are importanta, i-au parvenit, in sfarsit, rezultatele, abia ieri. Din nou, colesterolul este aproape de limita de sus - dupa standardele franceze - si un pic depasit fata de nivelul recomandat - dupa standardele belgiene. In orice caz, informatia de baza este ca nivelul lui de colesterol se situeaza strans in jurul nivelului superior. Drept pt care, ne gandim sa ne schimbam radical modul de alimentatie. Sa terminam cu carnatii, chiar daca ei ne amintesc despre copilarie, cu prajelile (nici nu aveam prea multe, dar aveam, de exemplu cartofii prajiti, snitzel, ah! ce minuni! dar acuma, gata!), sa nu mai mancam carne de porc si nici de vita, poate ceva pui fript si peste (cum naiba sa fac sa nu miroasa toata casa, cand pregatesc peste?!). Rezultat: de ieri seara, cand ti-am raspuns la mesaje (iar ma gandesc la scumpica de MaryAnne! un pupic de la mine!), sunt calare pe net, in cautarea unor retete care sa includa alimente cat mai variate, constituite in principal din legume si fructe. De fapt, ca sa fiu sincera, eu sunt o vegetariana in sufletul meu, dar nu numai, ci si pe papilele mele gustative: gasesc ca legumele sunt mult mai gustoase si ofera o varietate mult mai mare de combinatii gustoase decat carnea, oricare ar fi ea. Dar, din lene sau din lipsa de timp, m-am luat dupa Doru, caruia parea sa-i trebuiasca gustul de carne si de grasime animala, i-am gatit lui si nu mai gaseam timpul necesar sa mai gatesc, separat, si pt mine. Dar acum, cred ca s-a intors roata si a venit si timpul meu. In plus, a nu mai manca carne, decat 1-2 ori pe saptamana, mi se pare ca e un lucru bun si pt atatea si atatea animale sacrificate pt... pt ce? pt ca noi sa mancam "gustos" si "colesteros" si nu am epuizat "...-oasele"! :-) Asa ca, acuma intelegi mai bine cat de bine pica mesajul tau.
Am o intrebare: voi sunteti vegetarieni 100%? Adica nu mancati niciodata carne si de la nici un animal? Si nu consumati nici produse animale (oua, branza, lapte)? Parca asa imi amintesc eu de voi, dar nu mai sunt sigura.
Te rog frumos ceva, daca ai vreo sursa de retete de mancare asa cum va place voua, pe net, spune-mi-o si mie.
Va pupicesc cu maaaaare drag, si mersi mult pt cunostinta pe care mi-ai facut-o cu D-l Virgiliu Stroescu. Sunt incantata! Un WE bun!
vio

Aucun commentaire: